Avantajele laptopurilor cu SSD

In prezent puteti stoca datele din computerul dvs. pe doua unitati principale de stocare:HDD si SSD. SSD-urile (Solid State Drive) sunt dispozitive care stocheaza datele in chipuri fiind dotate, cu procesoare ce ajuta la cresterea vitezei. Referitor la comparatia acestora cu HDD-urile intalniti un articol aici. De cativa ani SSD-urile au inceput sa fie introduse si pe laptopuri, iar in scurt timp acest aspect va lua amploare.

Raportandu-le la un laptop, SSD-urile prezinta avantaje particulare in comparatie cu calculatoarele desktop:

  • Sunt rezistente la socuri, gratie faptului ca nu exista in componenta sa parti mobile.Sunt foarte utile pentru laptopuri intrucat acestea sunt frecvent mutate dintr-un loc in altul, iar uneori socul se realizeaza in timp ce functioneaza.
  • Au o durata mare de viata, insa de regula aceasta poate fi scurtata semnificativ daca sunt supuse opririlor bruste de curent. SSD-urile aflate pe laptopuri nu sunt afectate de opririle bruste de curent chiar daca laptopul este alimentat la reteaua electrica in acel moment, intrucat in acesta situatie „comanda” este preluata de acumulator.
  • Consuma mai putina energie, prelungind durata bateriei unui laptop cu aproape 30 de minute in comparatie cu un HDD.
  • Nu se incing, un alt avantaj important pentru laptop mai ales datorita densitatii mari de componente existente. Mentinerea unei temperaturi corespunzatoare este vitala pentru performanta si durata de viata .

Avantaje comune ale SSD-urilor, de care beneficiaza si laptopurile

  • Au viteza mare de transfer  deoarece dispun de procesor. Viteza este sesizata la incarcarea sistemului de operare, la deschiderea rularea aplicatiilor complexe precum si in jocuri.
  • Sunt silentioase (nefiind componente in miscare nu exista motive pentru a fi zgomotoase).
  • Se poate estima durata de viata cu ajutorul unor programe.

Recomandari
-Este recomandat sa se evite oprirea brusca. De regula laptopurile nu au functia reset. In situatii urgente pot fi oprite fortat prin apasarea continua timp de cateva secunde a tasei POWER, dar la aceasta operatiune trebuie apelat cat mai rar.

ATENTIE !

Laptopurile avand ca unitate de stocare SSD, dar fiind dotate cu un procesor slab (pe 2 nuclee, cu viteza nominala sub 2 GHz) nu va ajuta cu nimic.

Laptopuri ieftine, la reducere, dotate cu SSD (ultimul update 22.06.2018):

1.Laptop Lenovo V110-15ISK cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, 4GB, 128GB SSD, DVD-RW, Intel HD Graphics, Free DOS, Black

2.Laptop Dell Inspiron 3567 cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, 4GB, 128GB SSD, Intel HD Graphics, Linux, Black

3.Laptop HP 250 G6 cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, 15.6″, Full HD, 4GB, 128GB SSD, Intel HD Graphics 520, Free DOS, Dark Ash Silver- REVIEW AICI

Laptopurile din exemple de mai sus ruleaza optim urmatoarele :

-aplicatii office.
-internet (browsing, relele de socializare, canale video).
-aplicatii grafice de la minime spre medii.
-jocuri, insa cele pretentioase la detalii minime.
Nu sunt indicate pentru aplicatii grafice profesionale sau gaming intens.

CONCLUZIE Avantajele laptopurilor cu SSD

Combinatia intre un SSD si un procesor i3 sau mai performant duce la o performanta sporita a laptopului. In schimb spatiul de stocare nu este chiar atat de generos (intre 128 si 256 Gb in cazul exemplelor noastre), insa suficient pentru utilizatori obisnuiti sau pentru office (stocarea documentelor, fotografiilor sau navigare).

Daca stocati cu precadere fisiere multimedia, in special video, sau jocuri este foarte probabil ca exemplele de mai sus sa nu va fie de ajutor. In acest caz sunt doua variante:

1.Daca doriti ca laptopul dvs. sa fie dotat cu SSD, atunci acesta trebuie sa aiba capacitatea de stocare de cel putin 500 Gb, dar si pretul va fi mai mare.

2.Puteti opta pentru un laptop dotat HDD, pretul va fi mai mic, dar nu mai beneficiati de avantajele SSD-ului.

3.Exista si laptopuri care sunt dotate simultan cu cele doua unitati de stocare, SSD si HDD.

Laptop HP 15-bs005nq cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, Full HD, 4GB, 1TB + 128GB SSD, DVD-RW, AMD Radeon™ 520 2GB, Free DOS, Black