Cum sa alegem un calculator ieftin si bun in 2018 ?

Nu este intotdeauna valabil faptul ca un calculator ieftin este  de o calitate proasta si manifesta probleme de functionare. Sigur, putem intampina si aceasta neplacere, dar daca respectam anumite reguli la achizitionarea acestuia, putem evita acest inconvenient. Deseori pretul scazut nu afecteaza fiabilitatea ci  se reflecta in performanta. Dar toti avem nevoie de calculatoare cu performante ridicate? Se pare ca nu, deoarece nu toti le utilizam pentru rularea jocurilor sau aplicatii grafice complexe, profesionale ori pentru editari video.  

Daca optam pentru un calculator ieftin, sub 1000 lei, nu beneficiem de avantajele boldate mai sus, dar il putem folosi fara probleme  acasa sau la birou, acesta ruland optimal pentru:
-aplicatii office (editor text, calcul tabelar, prezentari) ,vizualizari text si foto.
-softuri, programe de contabilitate, etc.
-continut multimedia (vizionat filme, videoclipuri, ascultat muzica) atat din unitatea de stocare cat si online.
-browsing, aplicatiile pe internet sau retelele de socializare(facebook, linkedin etc .).
-aplicatii grafice medii.
-jocurile simple, care nu sunt consumatoare de resurse.

ATENTIE:Foarte important este sa sa aflam cat mai multe detalii inainte de a alege un calculator ieftin dar care sa fie capabil sa-si indeplineasca sarcinile pe care le dorim, dupa cum urmeaza:

1.Solicitarea a cator mai multe informatii referitoare la placa de baza :

a)firma producatoare a placii de baza -se gasesc si calculatoare ieftine care sunt echipate cu placi de baza apartinand firmelor cu prestanta: Asus, Gigabyte sau AS Rock.
b)dotarile si posibilitatile de upgrade pe care vi le ofera placa de baza -memoria RAM maxima suportata sa fie de cel putin 8 Gb, si un plus de performanta puteti castiga daca functioneaza in dual chanel.
-sa existe slot pentru placa grafica dedicata .
-existenta usb 3.o

Daca nu ni se ofera astfel de informatii, atunci ar trebui sa evitam achizitionarea lui. Aceste aspecte cantareasc foarte mult atat la fiabilitatea calculatorului, dar si la o viitoare reconfigurare a sa.

2.Procesorul:

a)sa aiba cel putin doua nuclee-permite deschiderea simultana a mai multor aplicatii.
b) sa nu fie integrat-
posibil pe viitor doriti sa adaugati un procesor mai performant, iar in cazul in care este integrat aceasta operatiune nu se poate efectua.
c)frecventa nominala sa nu fie mai mica de 2.5 Ghz-in caz contrar puteti avea dificultati inclusiv la navigare. ATENTIE-frecventa nominala, ci nu TURBO BOOST

3.Memoria RAM –Sa fie dotat cu cel putin 4 Gb RAM DDR4,  deoarece se transmite mai rapid datele de la unitatea de stocare la procesor.

4.Pe front panel ( partea din fata a carcasei ) sa exista sloturi USB- este mai facila conexiunea cu dispozitivele (smarfonuri, stickuri, tokenuri etc.), evitand deasemenea deranjarea cablurilor in cazul in care acestea trebuie sa le conectam in partea din spate a carcasei.

5.Sa ne asiguram daca este prevazut cu unitatea dvd writer- pentru a elimina din costuri,  unii producatori renunta la acest dispozitiv si este posibil sa nu specifice acest aspect. Chiar daca este la capat de drum, DVD Writerul ramane o componenta utila a calculatorului.

Concluzie: Sper ca aceste mici reguli sa va fie de folos, acestea sunt conditiile minime pe care trebuie sa le intruneasca un calculator pentru a rula aplicatiile simple.