HDD sau SSD ? Ce se recomanda pentru Windows 10 ?

Raspuns: SSD-ul.
Principalul avantaj este dat de viteza mare de de transfer, comparativ cu batranele Hard Disk-uri. Aceasta se reflecta in mod evident in incarcarea si rularea rapida a Sistemului de Operare cat si a celorlalte aplicatii. SSD-ul este o memorie Flash dotata cu Procesor, in timp ce Hard Disk-ul este limitat de componentele aflate in miscare.

Odata cu anuntul facut de Microsoft privind retragerea suportului tehnic fata de Windows 7, utilizatorii acestuia, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa migreze catre alte sisteme de operare. O alternativa fericita este Windows 10, insa computerul va trebui sa detina si resursele necesare, atat Hardware cat si Software, pentru a sustine acest aspect. Astfel, este posibil sa fie nevoie de upgrade-uri de componente iar uneori utilizatorii sunt nevoiti sa schimbe intregul dispozitiv.

In ofertele magazinelor, Inca sunt calculatoare, atat laptopuri cat si desktopuri , compatibile cu Windows 10, avand in dotare HDD-uri. Odata achizitionate, nu va veti putea bucura pe deplin de o rulare cursiva a aplicatiilor. 

Cand adaugam un SSD pentru Windows 10 fara a schimba mai multe componente sau intreg calculatorul ?

Windows 10 este un sistem devorator de resurse, datorat in principal datorita complexitatii lui. Chiar daca aveti configuratia adaptata noului Sistem de Operare, dar dotat cu HDD, odata transferat de la un Sistem de Operare anterior (ex Win 7), veti sesiza cu stupoare ca acelasi Computer este mai lent si mai zgomotos, scazand vizibil performanta.

In cazul in care calculatorul detine Procesor, cel putin Intel i3 sau echivalentul de la AMD si minim 4 Gb RAM, atunci cea mai lenesa componenta este HDD-ul. In aceasta situatie avem doua solutii de upgarde:

1- inlocuirea HDD-ului cu un SSD.

2-adaugarea uni SSD cu o capacitate de 256 MB sau mai mare,  care poate functiona in paralel cu HDD-ul. Pentru ca Upgrde-ul sa fie eficient, este obligatoriu ca noul Windows 10 sa fie instalat pe SSD. In cazul gammerilor, este indicat ca si jocurile sa fie instalate pe SSD. Aici se complica putin situatia, intrucat SSD-ul trebuie sa dispuna de o capacitate mare de stocare, unde pretul va creste semnificativ. Pe Hard Disk putem pastra in continuare filme, videoclipuri, fotografii, kitt-uri etc., acesta prezentand avantajul capacitatii mare de stocare a datelor, raportate la un pret mai mic. 

Alte avantaje ale SSD-urilor, pe scurt:

-viteza mare de transfer.
-este rezistent la socuri, aceasta fiind gratie si faptului ca nu exista in componenta sa parti mobile. Foarte util pentru laptopuri in acest caz.
-este estimat ca avand o durata mai mare de viata, insa aceasta poate fi scurtata semnificativ daca este supus opririlor bruste de curent. Putem estima durata de viata cu ajutorul unor programe.
-este silentios.
-nu se incinge.
-consuma mai putina energie, fiind deosebit de eficient in cazul unui laptop, prelungind durata bateriei.

Concluzie: HDD sau SSD ? Ce se recomanda pentru Windows 10 ?

Odata cu expansiunea celui mai nou sistem de operare de la Microsoft, SSD-urile sunt indispensabile pentru rularea optima a acestuia, bineninteles avand concursul celorlalte componente. Convietuirea dintre SSD si HDD este momentan o formula de succes pentru calculatoarele desktop cu mentiunea ca sistemul de operare si aplicatiile adiacente acestuia sa fie instalate pe SSD. Cum remarcam anterior, in cazul laptopurilor, datorita designului tot mai compact, intampinam deseori limitari privind folosirea in paralel al celor doua unitati de stocare. Iar cum preturile SSD-urilor incep sa fie tot mai accesibile, vom asista cu siguranta la disparitia HDD-urilor.

 

0 0 vote
Article Rating