Impactul jocurilor video asupra copiilor

Indiferent ca le acceptam sau nu, jocurile video s-au dezvoltat pe majoritatea dispozitivelor dotate cu display, fiind „savurate” de o mare parte a publicului. Mai mult, in ultimul timp si-au „smuls radacinile” si au migrat si pe dispozitivele mobile. Este adevarat ca interesul pentru ele a crescut mult, aceasta si datorita faptului ca au evoluat si ca pot fi accesate pretutindei: pe strada, in mijloacele de transport sau in parcuri. Deseori auzim critici dure la adresa jocurilor, motivandu-se efectele negative pe care le genereaza asupra copiilor.

Interzicerea acestora din partea parintilor nu ar fi o solutie doarece ar marginaliza copilul, l-ar priva de beneficiile tehnologiei actuale, si de efectele pozitive ale jocurilor. Trebuie subliniat din start ca jocurile video au atat efecte pozitive dar si negative.

1.Efectele pozitive al jocurilor video asupra copiilor

Cu toate criticile aduse acestora, sa nu uitam ca scopul initial al creatorilor de jocuri a fost unul pozitiv, recreativ si de divertisment. Se considera ca primul joc video a fost X si O. Apoi sa nu uitam ca exista nenumarate jocuri educative care de regula genereaza efecte pozitive:

 • Dezvolta imaginatia
 • Stimuleaza activitatea cerebrala
 • Dezvolta reflexele
 • Creste gradul de atentie si concentrare
 • Ajuta la cresterea nivelului de cunostinte
 • Dezvolta abilitatile si anumite competente
 • Dezvolta capacitatea de orientare (jocurile cu labirinturi)
 • Faciliteaza invatarea (cum ar fi limba engleza, literelor sau cifrelor)
 • Intretin starea pozitiva a copilului

Aceste efecte le genereaza anumite jocuri, in special cele educative, si aici ramane rolul parintilor de a-si directiona copiii in acest sens. Cu toate acestea, este necesar de se manifesta moderatie privind rularea jocurilor si de a se impune obligatoriu alternarea acestora cu activitati de recreere in aer liber.

2.Efectele negative al jocurilor video asupra copiilor

Cu toate ca exista nenumarate efecte pozitive a jocurilor video asupra copiilor, ca in orice activitate intalnim si laturi extreme, unele deosebit de nocive pentru sanatatea si viata copiilor. Daca efectele pozitive sunt sustinute de studii, efectele negative nu mai au nevoie de aceasta activitate:

 • Cel mai ingrijorator aspect este acela al unor jocuri online care initial atrag copiii, iar ulterior devin inselatoare, determinandu-i prin unele mijloace, inclusiv de amenințare, sa efectueze gradual violente sau alte acte tragice. Un exemplu este „Balena Albastra”, iar momentan (august 2018) si-a facut prezenta un alt joc teribil, la fel de periculos. Nu-i dam nume pentru a nu-l populariza. Se recomanda monitorizarea atenta a copiilor fata de aceste softuri dar si de mintile bolnave din spatele lor.
 • Un joc nociv a fost Pokemon (a generat multe accidente de circulatie), despre care putem rasufla usurati deoarece nu mai exista interesul pentru acesta. Deci este recomandat de a fi evitate astfel de aplicatii.
 • Sunt jocuri online ar caror dezvoltatori pretind bani, iar in cazul in care un card sau cont bancar este la indemana copilului, efectul poate fi unul cu adevarat nedorit. Jocurile trebuiesc achizitionate de catre parinti, dupa ce in prealabil s-au documentat referitor la efectele acestora asupra copiilor.
 • Din pacate exista si jocurile horror care au cu siguranta efecte negative asupra psihicului (intrucat sunt prezentate creaturi oribile,violenta extrema, sange etc.)
 • Pot genera dependenta.
 • Expunerea unei perioade indelungate asupra acestora va aparea oboseala, impreuna efectele ei (nervozitate, dureri de cap etc.).
 • Ochii pot fi afectati daca nu este respectata distanta privitorului fata de ecran, sau acesta rămâne focusat pe o perioada indelungata. Ar fi  recomandat ca display-ul sa fie prevazut cu tehnologiile de protectie pentru ochi.

Din pacate avem o lista destul de mare avand consecinte ingrijoratoare privind efectele negative ale jocurilor video asupra copiilor, astfel ca ei trebuie monitorizati si apoi determinati la o anumita varsta sa constientizeze aceste riscuri si la le evite.

Concluzii Impactul jocurilor video asupra copiilor

Jocurile video au ajuns la stadiul cand nu pot fi interzise, astfel ca parintii trebuie sa ajunga la un compromis cu copiii lor si sa implementeze anumite masuri:

1.Monitorizarea permanenta asupra jocurilor si aplicatiilor pe care le ruleaza copiii.
2.Monitorizarea in principal al jocurilor online, si al oricarei aplicatii online (chiar si youtube sau alte aplicatii video), precum si activitatea de navigare pe internet.
3.Directionarea copiilor catre jocurile si aplicatii educative, cum ar fi Sah-ul sau invatarea limbilor straine.
4.Indrumarea copiilor de a le face cunoscuta orice amenintare pe care au perceput-o online.

Chiar daca criticam copiii referitor la frecventa rularii jocurilor video, sunt cazuri unde adultii intrec masura, iar unii dintre ei pierd sume de bani cu adevarat colosale, prin intermediul jocurilor online (pariuri sportive, cazino etc). Ideal ar fi ca aceste aspecte privind înlăturarea efectelor negative ale jocurilor, sa fie aprofundate si in scoala  deoarece una dintre atributiile acesteia este si educatia copiilor. Dar acestea nu trebuiesc blamate in totalitate, ci sa fie analizate in profunzime atat aspectele pozitive dar si cele negative, pentru a le diminua pe cele din urma.

SORIN C-29.08.2018