Riscurile utilizarii sistemelor de operare piratate si cum sa intram in legalitate

Conform legislatiei din Romania, persoanele fizice cat si juridice, care utilizeaza Windows fara licenta pot raspunde penal. Va voi prezenta cateva solutii  referitoare la  detinerea si utilizarea in mod legal al unui sistem de operare, unele destul de simplu de pus in aplicare si altele chiar gratuite, astfel ca dupa citirea acestui articol nu ar mai trebui sa aveti motive sa va asumati riscurile utilizarii sistemelor de operare piratate  :

1.LEGALIZATI-VA WINDOWS-UL. Cum este si firesc, este contracost, iar cel mai simplu este sa contactati Microsoft pentru a va pune la dispozitie un  serial key care va activa si va pune in legalitate sistemul dvs. de operare.Mai multe detalii aici. Avantajul este ca nu mai trebuie sa reinstalati sistemul de operare si va puteti pastra setarile, programele instalate sau actualizarile.

2.INSTALATI LINUXUL CA SISTEM DE OPERARE.
In functie de pretentiile fiecaruia, poate fi o alternativa de succes
, mai ales ca este GRATUIT. Sunt mai multe distributii, iar cea mai prietenoasa pare a fi Linux Mint. Il putem utiliza cu incredere pentru:

-office (editor text, calcul tabelar, prezentari).
-vizializatoare documente.

-continut multimedia.
– browsing, aplicatiile pe internet, youtube sau retelele de socializare (facebook, linkedin etc .), stiri, divertisment.
De altfel, este de  mentionat faptul ca in unele tari, Linuxul a fost introdus in cadrul unor institutii din Europa (ex Jandarmeria din Franta sau Primaria din Munchen), fiind de altfel in extindere. In Romania, din pacate sunt softuri (pentru contabilitate, taxe si impozite etc.) care ruleaza doar in Windows, neexistand suport pentru Linux. Despre problemele implementarii unui sistem de operare open source in Romania puteti citi aici.
O problema este si la  partea de gaming. Multe jocuri nu functioneaza in Linux, sau functioneaza deficitar.

3.CUMPARATI LICENTA COMPLETA DE WINDOWSEste cea mai costisitoare solutie, prezentand avantajul  ca poate fi mutata pe alt dispozitiv si  puteti face modificari majore si upgrade-uri nelimitate calculatorului inclusiv asupra placii de baza si a procesorului. Pentru a obtine un pret cat mai scazut este recomandat sa „rasfoim”  ofertele magazinelor. 

4.CUMPARATI LICENTA DE WINDOWS OEM. Adica  cumparati calculatorul cu Windows-ul preinstalat sub licenta OEM. Avantajul este ca licenta OEM este mai ieftina decat cea Completa (Retail), iar dezavantajele ar fi acelea ca nu poate fi mutata pe alt calculator si nici nu este indicat sa schimbati componente de baza ale calculatorului.

CONCLUZII:

Acestea ar fi principalele solutii pentru a detine si a folosi un sistem de operare fara a intra sub incidenta codului penal. Pe scurt, facand referire doar la buget, daca doriti sa folositi Windows-ul, acesta este contracost, iar daca vreti sa optati pentru un sistem de operare gratuit, atunci alegeti Linux. 

Citeste si Windows sau Linux ?