Sa ne cumparam televizoare 4K ?

Continutul in format 4K aflat in continua crestere pe internet, precum si aparitia primei televiziuni din Romania care emite in la aceasta rezolutie (Digi 4K) cantaresc foarte mult privind optiunile de achizitie a publicului autohton vis a vis de cea mai noua tehnologie aflata pe televizoare. Totodata si  tendinta consumatorilor de continut media de a-si achizitiona televizoare cu diagonala cat mai mare intareste acest aspect. Daca mai adaugam si preturile aflate in cadere libera, putem sa afirmam ca televizoarele in format 4K ar putea avea un rol dominant in camerele noastre.

Vezi preturi televizoare 4K

Ce este un televizor 4K ?

Imaginea unui televizor este formata din puncte numite si pixeli. Numarul pixelilor este direct proportional cu calitatea imaginii.Un televizor 4K este format din 3840 x 2160 pixeli, in total 8.294.400 pixeli, numarul acestora fiind de 4 ori mai mare comparativ cu televizoarele full HD. Pentru a ne contura o idee, iata mai jos un tabel cu principalele rezolutii:

Standard (TV clasic) 640 x 480 pixeli
HD 1280 x 720 pixeli
Full HD 1920 x 1080 pixel
4 K ULTRA HD 3840 x 2160 pixeli

De ce sa ne cumparam televizoare 4K ?

La momentul actual, cea mai buna imagine este cea care poate fi vizionata in format 4K. O rezolutie 4K ultra HD are de 4 ori mai multi pixeli (8294400 pixeli) raportata la o rezolutie Full HD (2073600 pixeli ), iar de aici se pot trage multe concluzii. Pentru a ne bucura pe deplin de aceasta imagine este necesar ca si transmisia sa fie una corespondenta rezolutiei dispozitivului. Mai concret, transmisia sa fie tot in format 4K. In caz contrar, experienta de vizualizare nu va fi una tocmai de exceptie.

Ce putem viziona cu un televizor avand o rezolutie 4K :

1.Materiale video pe internet

Exista in spatiul virtual suficient continut in format 4K (putem aminti Youtube sau NetFlix), dar conditia este ca televizorul sa permita accesarea internetului (tehnologia Smart TV).  Daca nu indeplineste aceasta conditiie, ar mai putea fi anumite artificii (conectarea prin Google Chrome Cast sau prin intermediul consolelor de gaming ).

2.Jocuri pe console sau continut de pe dispozitivele BlueRay

Jocurile cu imagini spectaculoase sunt redate in format 4K. Impatimitii de gaming pot rula la aceasta rezolutie o gama variata de jocuri, iar pricipalele console responsabile cu randarea fiind xBox One sau PlayStation 4 Pro.

3.Posturi TV 

Pana de curand in Romania aceasta zona era inexistenta, iar momentan este foarte saracacioasa. Un prim pas l-a facut trustul RCS-RDS, lansand la sfarsitul anului 2018 postul tv Digi 4K. Este un aspect revolutionar pentru televiziunile din Romania, si de ce nu, deschizator de drumuri.

Vezi preturi televizoare 4K

Concluzie Sa ne cumparam televizoare 4K ?

Chiar daca trebuie sa platim mai mult fata de batranele fulHD, Televizoarele in format 4K isi justifica investitia in principal datorita calitatii imaginii. Unele au o tehnologie avansata de upscaling (multiplicare a pixelilor), astfel ca vor fi imbunatatite si transmisiile HD sau Full HD. Iar ca o recomandare de final, este de preferat ca pe langa tehnologia upscaling, televizorul sa permita conexiunea la internet (Smart Tv), in cazul in care doriti sa accesati mai mult continut 4K UltraHD. Pentru cei mai putin pretentiosi cu imaginea, televizorele in format HD, si Full HD pot fi achizitionate la preturi destul de scazute.