Sistemul de operare potrivit in institutiile publice. Windows sau Linux ?

In institutii, pe langa consturile suportate pentru achizitionarea componentelor hardware (unitate centrala, monitor, imprimanta etc.), mai pot aparea si cele cu sistemul de operare. In cazul celui marca Microsoft preturile nu sunt deloc neglijabile iar daca mai adaugam si suita Office, costul ar putea ajunge undeva la 1000 lei/licenta.

In vederea economisirii banilor la bugetul de stat, ar putea fi o varianta gratuita…Linuxul ! Acesta este un sistem de operere  care include si o gama de aplicatii si programe, menite sa suplineasca in cea mai mare parte sistemul de operare Windows. Dintre acestea enumeram pe cele mai importante:
-aplicatii de birou (Libre Office), asemanatoare cu Microsoft Office
-software grafice
-browsere (similare din Windows-Chromium, Mozilla etc.)
-posibilitatea conexiunii si partajarii in retea.
Referitor la implementarea Linuxului in institutiile publice putem afirma faptul ca nu este o utopie, deoarece avem exemple din unele tari, cum ar fi: Germania, Franta sau Italia. In Romania sunt cateva particularitati care fac momentan imposibil aplicarea acestui proiect.

Problemele reale privind implementarea Linuxului in institutiile publice din Romania:

1.Sunt softuri care ruleaza doar pe Windows si care nu au corespondent in Linux. Exemple concrete:

               a) O.P.F.V. , programul de Ordine de plata si Foi de Varsamant. Am solicitat personal catre ANAF o solutie oficiala pentru rularea acestuia in Linux, dar am primit un raspuns clar, scur si din pacate… negativ. De la cei avansati in Linux as putea primi sugestia Wine(un utilitar in Linux cu ajutorul caruia putem rula programele din Windows), dar va spun din experienta, functioneaza deficitar!
              b)situatia din tara noastra impune in mod indirect autoritatilor publice încheierea unor contracte cu societati dezvoltatoare de produse software in domeniul contabilitatii, taxelor si impozitelor etc. Suportul de instalare oferit de majoritatea firmelor este oferit exclusiv pentru Windows.

2.Certificatele digitale. Si aici exista o reala problema cu driverele pentru Linux, suportul oferit se adreseaza Windows-ului si Mac OS-ului. Utilizarea semnaturii digitale este o conditie sine qua non in institutiile bugetare.

3.Romanii sunt familiarizati in special cu Windows-ul, iar migrarea pe un alt sistem de operare ar necesita costuri cu traininguri sau cursuri. In mod normal acestea ar trebui sa se amortizeze intr-un timp scurt, dar din pacate costurile se supraevalueaza deoarece cursurile se tin la munte sau la mare, doar sunt pe bani publici, nu? Si in loc de economie, ne pricopsim cu costuri mai mari ! Asa ca, mai bine ne vedem de treaba.

Alte neajunsuri referitoare la distributiile de Linux.

-sunt producatori de unitati hardware (laptopuri sau desktop pc) optimizate doar pentru Windows, iar mai nou doar pentru Windows 10. Instalarea Linuxului pe aceste dispozitive se va solda foarte probabil cu un esec total sau partial (functionarea necorespunzatoare, inexistenta anumitor drivere).

Concluzie- Sistemul de operare potrivit in institutiile publice. Windows sau Linux ?

Exista suficiente argumente clare in favoarea utilizarii Windows-ului in sistemul public. Din pacate pentru Linux sau mai bine zis pentru economisirea banilor publici, exista momentan suficiente piedici. Este necesar o implicare si un efort sustinut si concentrat din partea autoritatilor pentru a putea efectua migrarea sistemelor de operare open source in Romania. Totusi, Linux-ul nu a pierdut definitiv batalia. Androidul, o distributie a acestuia, castiga detasat batalia pentru dispozitive mobile si tablete. Mai mult decat atat, softul ce a permis monitorizarea prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal in ultimile alegeri in Romania, a fost implementat pe Android.

Solutii de compromis:

Referitor la stabilirea sistemului de operare in sistemul public, lucrurile s-au concretizat in favoarea Windows-ului. Daca gândim din punct de vedere economic ar putea fi si variante de compromis:

1.achizitionarea calculatoarelor cu Windows-ul preinstalat sub licenta OEM. Avantajul este ca aceasta este mai ieftina, dar nu poate fi migrata de pe un calculator pe altul. 

2.Utilizarea in paralel in cadrul aceleiasi institutii a celor doua sisteme de operare: rularea Linuxului doar pe calculatoarele unde nu sunt necesare instalarea softurilor care dispun doar de suport Windows, softuri pe care le-am enumerat mai sus.