WINDOWS sau LINUX ?
Pentru functionarea unui device (calculator, laptop, tableta, smartfone), ii este necesar un software care sa coordoneze componentele acestuia, numit sistem de operare (Operating System in limba engleza). Cel mai utilizat sistem de operare prezent pe calculatoare este Windows-ul , dar in ultimul timp au inceput sa fie folosite si distributiile de GNU/Linux (Linux Mint, Debian sau Ubuntu). La capitolul tablete si smartphone Android-ul, o alta distributie de Linux a castigat batalia cu Windows Phone.

Dintre distributiile de GNU/Linux voi face referire la Linux Mint deoarece poate fi considerat cel mai stabil sistem de operare gratuit si chiar superior lui Ubuntu. Avem si o distributie romaneasca de Linux numita Kogaion, despre care vom relata intr-un viitor apropiat.

Criterii de departajare dintre Windows si Linux.

1.Licenta
Windows-ul are o licenta contracost, suma de bani nefiind deloc neglijabila si daca mai punem la calcul si Office-ul care se achizitioneaza separat, atunci unii dintre noi incepem sa ne gandim la alternativa sistemelor de operare gratuite.
Linux-ul este gratuit impreuna cu o suita de programe inclusiv cele de editare si calcul tabelar, actualizandu-se periodic ori de cate ori este necesar . Acesta este cel mai mare avantaj al acestui sistem de operare si motivul intemeiat pentru a-l folosi.

2.Instalarea
In cazul instalarii unui sistem de operare trebuie sa ne inarmam cu rabdare si atentie, deoarece baza de date prezenta pe calculator poate fi pusa in pericol. Daca instalarea de Windows pare mai facila si este mai familiara, instalarea Linuxului este putin diferita si necesita cunostinte in plus. Va las un link foarte util pentru instalarea lui Linux Mint.
Totusi este de ajutor daca pastram in permanenta un cd sau un stick bootabil de Linux. In cazul in care sistemul nu mai functioneaza deloc sau functioneaza necorespunzator putem porni Linux-ul in mod direct si rapid fara sa-l instalam, astfel efectuam salvari de date sau orice operatiuni care nu ar necesita amanare. Ulterior acesta se poate instala. De aceasta facilitate nu beneficiaza Windows-ul.

3.Securitatea
In ultimul timp se vorbeste de faptul ca pe Windows sunt foarte multi dezvoltatori de virusi care ne pot afecta destul de serios. Este destul de adevarat si ca masura de precautie trebuie sa folosim antivirusii, sa evitam site-uri necunoscute, sa nu dam click-uri pe capcane si sa actualizam sistemul de operare impreuna cu browserele. Linux-ul ar fi mai sigur, dar si in acest caz putem sa divulgam involuntar parolele sau descarca fisiere executabile (.exe daca folosim Wine), care pot contine virusi. Indiferent ce sistem folosim, trebuie acordata o mare atentie securitatii mai ales daca efectuam tranzactii financiare. Prin ideea ca Linuxul este mai sigur nu trebuie sa cadem in capcana de a ramane complet descoperiti.

4.Stabilitatea
Ambele sunt stabile, desi un usor avantaj se poate sesiza la Windows. De multe ori motivele de instabilitate nu se datoreaza sistemului de operare ci anumitor softuri.

5.Rapiditatea
Linux-ul este mai rapid pe calculatoarele mai vechi care au sub 2 Gb RAM, dar aici pot exista probleme cu driverele. In schimb Windows-ul este devorator de resurse, intotdeauna i-a placut aspectul asta, dar pe un calculator cu cel putin 4 Gb RAM si un procesor  dual core se comporta bine (ex. Win 7, 8 10). Este adevarat ca dupa o anumita perioada de folosiri intense, de regula Windows-ul pierde din viteza aspect care poate fi corectat prin softuri. In ceea ce priveste viteza de incarcare a sistemului de operare, Windows-ul se comporta mai bine iar Linux-ul puncteaza la capitolul Shut down (se inchide mai repede). Daca folosim SSD-ul ca unitate de stocare, aceste diferente sunt insesizabile, viteza de bootare crescand semnificativ.

6.Programele si compatibilitatea
Daca pe Windows nu ne putem plange de gama de programe care acopera toate necesitatile, sa vedem si ce ne ofera Linux-ul. Exista si aici programe similare care acopera majoritatea cerintelor, cele mai multe sunt gratuite, dar nu acopera toata gama de functii.
In primul rand suita de programe Office o intalnim si in Linux, iar marele avantaj al acestora este ca sunt gratuite.
Dezavantajele Libre Office Calc din Linux Mint (programul de calcul tabelar din Linux).
-Majoritatea programelor tabelare sunt concepute in Microsoft Excel, iar daca aplicatia este complexa si este trecuta ulterior sa ruleze pe Libre Office Calc din Linux pot aparea mici probleme de functionalitate.
-Daca lucram la un nivel mediu de calcul tabelar in Linux, nu este nicio problema, dar in cazul in care nivelul este avansat, atunci se indica Microsoft Excel deoarece materialele informative , cursurile si tutorialele sunt mai numeroase si mai bine aprofundate. As vrea sa evidentiez si un site care prezinta Excel-ul de la mici trucuri pana la un nivel foarte inalt(www.excelninja.ro).

In Linux, programele multimedia, de ascultat muzica, vizionat filme sunt mai putine si mai limitate in functii, dar sa ne multumim ca sunt si ca le putem utiliza in conditii normale.

La browsere Linux-ul sta destul de bine. Se remarca Chromium(alternativa la Google Chrome) si Firefox care functioneaza identic cu cele din Windows.

Inca din faza de instalare a Linux-ului ni se aduce la cunostinta ca putem folosi programele din Windows cu ajutorul Wine si totodata sa instalam Windows cu ajutorul Vitual Box.
Argumente contra:
a)Wine este un program cu ajutorul caruia putem rula executabilele din Windows. Suna frumos dar cand il folosim observam ca multe programe sau jocuri nu functioneaza sau functioneaza defectuos.
b)Virtual Box este o aplicatie cu ajutorul careia putem rula Windows-ul pe sistemul de operare gazda , in cazul nostru pe Linux . Dar sa plecam de la presupunerea ca vrem sa lucram legal. Deci pentru a instala Windows-ul indiferent de mediu, trebuie sa avem o licenta. Atunci, daca avem o licenta de Windows, as vedea nemotivata ideea ca acest sistem de operare sa fie folosit ca musafirul lui Linux.

S-a pus discutia introducerii Linux-ului in administratie, dar si aici intampinam probleme mai degraba datorita inexistentei sustinerii din partea autoritatilor . Dau un singur exemplu: Programului O.P.F.V. care apartine ANAF-ului si prin care se fac Ordinele de plata si Foile de varsamant ii lipseste suportul de instalare pentru Linux. L-am instalat intr-un final cu Wine dar nu prezinta siguranta mai ales ca a trebuit sa fac anumite operatiuni prin Terminal.
Referitor la implementarea Linuxului in administratie, iata un articol detaliat aici.

7.Usurinta in utilizare
Este clar ca pentru un utilizator obisnuit Linux-ul este mai neprietenos, astfel ca avem impresia ca ne pierdem vremea cu unele lucruri care ar trebui sa fie banalitati, ca de exemplu crearea Shortcut-urilor. Este recomandat sa se apeleze la forumuri, avantajul fiind ca se gasesc raspunsuri la multe neclaritati. Primii pasi pentru a sustine Linuxul sunt: instalarea acestuia si activitea pe forum. Este evident ca Windows-ul are un avantaj privind usurinta in utilizare. Si notorietatea acestuia cantareste destul de mult.

8.Jocurile.
La acest capitol Windows-ul invinge clar. Practic nu se compara deoarece majoritatea jocurilor, mai ales cele complexe nu functioneaza pe Linux. Unii poate vor veni cu solutia Wine. Repet ca aceasta in multe cazuri sau nu functioneaza (nu se instaleaza jocul) sau functioneaza defectuos (jocul se restarteaza, nu merg toate nivelele sau nu functioneaza toate setarile). Pe scurt, Linuxul nu este pentru gammeri!

Concluzii:Windows sau Linux ?

-Daca folosim calculatorul pentru aplicatii precum Mail, Facebook, Youtube, vizionari filme, Linux-ul este suficient. Daca depasim aceasta granita este nevoie sa ne apucam sa studiem destul de serios Linux-ul, iar daca simtim nevoia sa avansam atunci solutia este Windows.
-Linuxul este un sistem de operare gratuit si merita felicitat si chiar sustinut. Primeste foarte frecvent actualizari si probabil ca pe viitor sa se imbunatateasca deoarece are in spate o echipa ambitioasa. Momentan cele doua sisteme de operare sunt incomparabile in sensul ca Windows-ul este superior, alternativa la Linux fiind justificata de un singur motiv : lipsa banilor pentru achizitionarea licentei de Windows.

Un sfat !

In cazul in care aveti o copie pirat de Windows incercati totusi Linux Mint. Il descarcati de aici iar apoi creati un Cd sau Stick bootabil cu Rufus, iar aici aveti un tutorial de instalare.Daca aplicatiile pe care le folositi va sunt suficiente pastrati-l cu incredere. Este gratuit, astfel intrati in legalitate fara niciun cost. Daca aveti nelamuriri apelati la forum si de cele mai multe ori puteti rezolva problema.Eu am scris acest articol folosind Linux Mint !

Citeste si Riscurile utilizarii sistemelor de operare piratate si cum sa intram in legalitate

SORIN C.